Στην Ελλάδα όταν λέμε τυρί εννοούμε ένα όνομα: φέτα. Και όταν λέμε φέτα εννοούμε το λευκό τυρί άλμης, αποκλειστικά από πρόβειο ή σε μίγμα με κατσικίσιο γάλα και σε αναλογία που δεν υπερβαίνει το 30%. Από το 1992 η Φέτα, είναι Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και είναι ένα από τα ελάχιστα προϊόντα που η παραγωγή της δεν σχετίζεται με μόνο μια γεωγραφική περιοχή ή τόπο αλλά σχεδόν με το σύνολο της ηπειρωτικής Ελλάδας– συν το νησί της Λέσβου.

Τι προϋποθέσεις όμως πρέπει να τηρούνται για να ονομάζεται ένα λευκό τυρί άλμης ως φέτα; Η περιοχή: Η περιοχή προέλευσης θα πρέπει να είναι ορεινή ή ημιορεινή όπου το έδαφος έχει έντονη κλίση και συχνά μειούμενη ή τέλεια έλλειψη δενδρώδους βλάστησης. Σε αυτές τις περιοχές το μεσογειακό κλίμα ευνοεί τη φυσική βλάστηση ενώ οι εντατικές καλλιέργειες είναι μεμονωμένες και περιορισμένες. Τα ζώα: πρόβατα και κατσίκια από αυτόχθονες φυλές, οι οποίες τρέφονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αποκλειστικά στα φυσικά λιβάδια, με την βλάστηση βοσκοτόπων με ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα στην οποία η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ελάχιστη. Τα πρόβατα και τα κατσίκια αυτά είναι λιτοδίατα, ανθεκτικά που επιζούν σε ένα ελάχιστα γενναιόδωρο από ποσοτικής απόψεως περιβάλλον δίνοντας μειωμένο σε απόδοση αλλά αυξημένο σε ποιότητα γάλα. Το γάλα: Πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπος και ξηρά ουσία το γάλα των τοπικών φυλών συλλέγεται καθημερινά, ελέγχεται για την οξύτητα και το pH του, παστεριώνεται και πήζει εντός 48 ωρών και στο οποίο απαγορεύεται η συμπύκνωση, προσθήκη σκόνης ή συμπυκνώματος γάλακτος, πρωτεϊνών, χρωστικών ή συντηρητικών.

Η παραγωγή: Η μοναδική και αυθεντική συνταγή για την παραγωγή φέτας, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας και υγιεινής, παραμένει ίδια με το πέρασμα των αιώνων. Μετά την πήξη του γάλακτος, το πήγμα στραγγίζει φυσικά, χωρίς πίεση, αλατίζεται επιφανειακά, προστίθεται φυσική άλμη και ωριμάζει σε δύο στάδια, σε ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία για δύο μήνες. Η αυθεντική φέτα: Το χρώμα της είναι λευκό καθαρό – ούτε κιτρινωπό, ούτε θαμπό. Η δομή της είναι μαλακή ή ημίσκληρη που κόβεται εύκολα και δεν διαλύεται. Η υφή της είναι συμπαγής, χωρίς επιδερμίδα με λίγες ή καθόλου τρύπες. Η γεύση της είναι ευχάριστη, ελαφρά όξινη και το άρωμα της πλούσιο. Κάθε προϊόν που φέρει την Ονομασία Προέλευσης Φέτα θα πρέπει έχει όλες τις παραπάνω προδιαγραφές και να παράγεται στην Ελλάδα: σε κάθε άλλη περίπτωση το λευκό τυρί που έχετε στα χέρια σας, απλά δεν είναι φέτα.