Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, στο κέντρο των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου. Το εύκρατο προς θαλάσσιο, κλίμα με την καθημερινή ηλιοφάνεια, τις λίγες βροχοπτώσεις και τους εξαιρετικά έντονους ανέμους, συμβάλλουν σε ένα σχετικά ξηρό αλλά πολύχρωμο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από αρμονικές εναλλαγές επιβλητικών ορεινών όγκων και εύφορων κοιλάδων. Οι πλαγιές των ορεινών όγκων είναι ανάγλυφες από πεζούλες (αναβαθμίσεις) με ελαιώνες, αμπελώνες και καλλιέργειες πατάτας. Από την άλλη, στις μικρές πεδιάδες και κοιλάδες που σχηματίζονται στην ροή των δύο ποταμιών του νησιού, καλλιεργούνται επιπλέον εσπεριδοειδή και κηπευτικά.

Όμως κατά κύριο λόγο η κτηνοτροφία αξιοποιεί τα περισσότερα εδάφη του νησιού, με τα κοινοτικά και ιδιωτικά βοσκοτόπια στα ορεινά και ημιορεινά για τα αιγοπρόβατα και στα πεδινά για τις αγελάδες να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό. Ως χαρακτηριστικά μεσογειακή, η χλωρίδα στα βοσκοτόπια είναι ιδιαίτερη και λόγω του ξηρού κλίματος ενδημούν και ευδοκιμούν κατά κύριο λόγο μικροί θάμνοι, τα λεγόμενα φρυγανικά οικοσυστήματα (από θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο) αποτελώντας την βασική διατροφή των γηγενών φυλών ζώων. Σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον οι άνθρωποι του νησιού έχουν αναπτύξει την δικής τους αυθεντική παράδοση και τεχνογνωσία στην τυροκομία, η οποία, συνολικά αναδεικνύεται στην μοναδική Γραβιέρα Νάξου.

Αναγνωρισμένη από το 1996 ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης παράγεται από πρόσμιξη αγελαδινού (80%) και αιγοπρόβειου γάλακτος αποκλειστικά από ζώα που ζουν και μεγαλώνουν στο νησί. Η αγνότητα της πρώτης ύλης, η απαγόρευση της συμπύκνωσης, της προσθήκης σκόνης ή συμπυκνώματος γάλακτος, ή της προσθήκης χρωστικών, συντηρητικών κι αντιβιοτικών ουσιών αποτελούν χαρακτηριστικά της αυθεντικότητας της γραβιέρας. Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π, είναι ένα σκληρό τυρί, χρυσοκίτρινου χρώματος, με μικρές διάσπαρτες οπές μέσα στη συμπαγή ελαστική του μάζα. Έχει λεπτή και ξηρή επιδερμίδα, ελαφρύ φίνο άρωμα και πολύ ευχάριστη, λεπτή και γλυκιά γεύση που το κάνει ιδανικό για όλες τις χρήσεις.