Η Φθιώτιδα στην κεντρική Ελλάδα λόγω της θέσης της αποτελεί ένα φυσικό σύνορο που χωρίζει την ηπειρωτική χώρα στα δύο. Εδώ βρίσκονται και οι περίφημες Θερμοπύλες που πήραν το όνομα τους από τα πηγές θερμού νερού αλλά και την στρατηγική τους θέση ως πέρασμα. Είναι από τις ορεινότερες περιοχές με το 80% του εδάφους της να είναι ορεινό / ημιορεινό: στα βορειοδυτικά καταλήγει η οροσειρά της Πίνδου, η ραχοκοκαλιά της Ελλάδας όπως ονομάζεται, στα βορειανατολικά υπάρχει το όρος Όφρυς και στα νότια το όρος Οίτη. Το κλίμα ποικίλλει ανάλογα με το υψόμετρο. Στα παράλια είναι μεσογειακό με ζεστά και ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες και στο εσωτερικό, γίνεται ηπειρωτικό, με χιονοπτώσεις στη διάρκεια του χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Την Φθιώτιδα, διατρέχει, σε μήκος που ξεπερνά τα ογδόντα χιλιόμετρα, ο Σπερχειός ποταμός ξεκινώντας από τα δυτικά και εκβάλλοντας ανατολικά.

Σε όλη την κοιλάδα μέχρι και το δέλτα του ποταμού στον Μαλιακό κόλπο, το έδαφος είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και γόνιμο χάρη στην συνεχή απόθεση υδάτων από τους ορεινούς όγκους, στην ύπαρξη πολλών γεωθερμικών πηγών και την κλιματολογική επίδραση της θάλασσας. Από τα μέσα του αιώνα σε όλη αυτή την περιοχή αναπτύχθηκε δυναμικά, η καλλιέργεια φυστικόδεντρων που σήμερα καλύπτει μια συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων. Εδώ παράγεται το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας (PÍSTACHIA VERA), αναγνωρισμένο ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1996.

Ο καρπός είναι πρασινόσαρκος, ενώ εξαιτίας του δυναμισμού του εδάφους και του μικροκλίματος που επιτρέπει την καλλιέργεια με παραδοσιακό τρόπο, έχει μοναδική γεύση, μεγάλη αναλογία βάρους της ψίχας έναντι του κελύφους και είναι ανοικτός σχεδόν στο 100%. Το μάζεμα των καρπών γίνεται με προσεκτικό ράβδισμα των δέντρων ενώ στην συνέχεια γίνεται η αποφλοίωση του εξωτερικού κελύφους με άφθονη διαβροχή. Στην συνέχεια οι καρποί αποξηραίνονται είτε με ελεγχόμενο μηχανικό τρόπο με θερμό ατμοσφαιρικό αέρα, είτε φυσικά με την έκθεση τους στον ήλιο. Στην συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία του προσεκτικού ψησίματος με αλάτι (σε αναλογία 5-7%) και κιτρικό οξύ για φυσική συντήρηση, χωρίς την προσθήκη ή χρήση οποιουδήποτε άλλου χρωστικών, αρωματικών ή άλλων χημικών ουσιών και συντηρητικών.